måndag 9 december 2013

Barn och deras sömn.

Elina fick rn uppgift från skolan att fylla i hur mycket dom sover. Var då tvungen att googla för att få fram vad som är normen för barn över 7.

Goda sömnvanor är en viktig del av en bra livsstil. Barn och ungdomar behöver sömn för att hjärnan och kroppen ska kunna växa, läka skador och återhämta sig. Dessutom växer och utvecklas barn snabbt, därför behöver de mycket sömn. Sömnen hjälper kroppen att hålla sig frisk och forskning tyder på att bra sömn hjälper till att reglera aptiten och därmed minskar risken för övervikt.

När barn eller ungdomar har sovit för lite får de sämre minne och koncentrationsförmåga och har svårare att lära sig nya saker. De kan också bli ledsna, irriterade och rastlösa.


Ett problem som kan dyka upp i denna ålder är att Sena aktiviter gör det svårare att somna på kvällen. Det är viktigt att tänka på att sömnbrist hos barn i denna ålder inte visar sig som att barnet är trött utan i stället kan visa sig på andra sätt, till exempel genom att barnet är överaktivt, bråkar eller är ledset

Skolbarn i sex till tolv-årsåldern behöver vanligen tio till elva timmar sömn per dygn. 

Våra barn går och lägger sig runt 20 tiden, vid ledighet är det inte senare än 21, dom går inte att ha och göra med annars. 

Vi lärde oss tidigt när barnen var mycket små att rutiner är mycket viktigt. Sova vid samma tid varje dag oavsett veckodag. Varför rucka m barnens rutiner?? Det är barnen som blir lidande, som förälder tror man att vi gör barnen en tjänst att dom får vara vaken längre men det är precis tvärt om. Det bästa man kan göra som förälder är just att ha fasta tider/rutiner, då gör man barnen en tjänst. 

Naturligtvis är det skillnad på barn och barn. Men ett barn mellan 1-6 år behöver 
12-13 timmars sömn, 6-12 år behöver 10-11 timmars sömn. Somnar 7 åringen kl 23 ska barnet sova till 9 för att få sitt sömn behov, kan barnen inte siva till 9 så ska han/hon i säng tidigare, som förälder är det vår skyldighet att ge våra barn detta. Vi får helt enkelt stå över det vi själva vill göra om detta inkräktar på barnens sovrutiner. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar